Момчил Неков стана доктор по политология

Членът на Европейския парламент Момчил Неков, който представляваше страната ни в предишния мандат на институцията, защити докторската си дисертация по политология на тема: „Вътрешнопартийната демокрация в основните политически партии в България“. Това е и първата научна разработка по този проблем.

 

На базата на 6 критерия – ролята на лидера, права на партийните членове, правомощия на местните партийни организации, отношения партия – парламентарна група, хоризонлатни структури и организационна структура.

 

Целта е по формула да бъде определен коефициентът на вътрешнопартийната демокрация във всяка партия. И като всяка основна политическа партия бъде подробно погледната през уставните норми и мненията на лидерите, които са ги сформирали да се определи количествено нивото на ВПД, до което са достигнали. Да се провокира дебат, доколко демократични са българските партии и способни ли са те да представляват, пренасят по вертикалата и хоризонатала и отстоявят интересите на своята членска маса.

 

Важен момент от защитата на докторската дисертация на Момчил Неков бе и степента на зачитане на гласа на обикновения член на дадена политическа формация – тук изследванията му са насочени към взаимовръзката между човекът като член на партията и гражданин, отстояващ правата си.

 

Работата по докторската дисертация на Момчил Неков му отнема последните 7 години, 5 от които е член на Европейския парламент от групата на ПЕС/БСП.

 

Д-р Неков бе член на комисиите „Земеделие и развитие на селските райони“ и „Култура и образование“ Инициативите в мандата му бяха: защита на пчеларите, качествени български продукти, защита с географски означения на продукти като българското кисело мляко, терминът за качество на планински продукт, който скоро ще може да се види в магазинната мрежа.

 

Той работеше в тесни връзки с еврокомисаря Вера Йорува и евродепутатът Олга Сехналова за премахване на двойния стандарт при храните в рамките на Общността.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар