Могат ли датските норки да предизвикат паралелна пандемия от Covid-19?

Дания затвори 5 общини с население от 280 000. души, след като в Северна Ютландия мутирал вирус Covid-19 се предаде от човек върху норки, отглеждани във ферми за кожи. Последиците от мутацията за действието на бъдещите ваксини не са ясни.

 

За да се предотвратят щетите върху здравето на населението правителството започна унищожението на 15 млн. норки ,пише германското издание Focus.

 

Когато датчаните включат своите радиатори енергията за тях най-често идва от системата за централно топлоснабдяване, електростанциите работят като изгарят боклук.

 

От петък, 6 ноември горивото за град Орборг в продължение на много дни в рамките на 5-10% ще се състои от мъртви норки – по 70 тона на ден.

 

В района, където има 800 ферми за норки през последните седмици бяха регистрирани огнища на коронавирус.

 

Още през октомври властите разпоредиха да се убият заразените животни и норки в радиус от 8 км. Явно задачата се оказа непосилна. Властите не успяват да съберат мъртвите животни, лисиците идват да пируват.

 

По думите на министър-председателят на Дания Метте Фредериксен с мутиралия „Клъстер 5“ са се заразили 12 души.

 

В пет общини бе обявен локдаун.

Всички 280 000 жители са призовани да си направят тест.

Движението на фериботите, влаковете и автобусите е спряно. Някои хора не могат да отидат на работа.

Норките се отглеждат в тесни пространства, от което нараства рискът от голям брой заразени и възможност за мутации.

 

До колко е опасен „Клъстер 5“? Повечето от разработваните в момента ваксини са насочени към активирането на изработването на антитела в човешкия организъм. При заразяване с Covid-19 те могат да се прикрепят към шиповидните белтъци, които за вируса са ключ към проникването в човешките клетки и размножаването там. Антителата правят този „ключ“ негоден.

Но в случая с мутацията „Клъстер 5“ шиповидният белтък е променен. Учени от датския Институт по инфекциозни заболявания са установили, че вариантът на вируса е по-малко чувствителен към антитела.

 

Според учените от института от една страна е възможно хората, които са преболедували обикновения коронавирус, да нямат имунитет към „Клъстер 5“ От друга страна има риск от това, разработваните сега ваксини да се окажат безполезни.

 

В най-лошия случай това може да доведе до паралелна пандемия, за която ще трябва да се разработват нови ваксини.

До 6 ноември от Световната здравна организация не виждаха признаци за повишен риск от „Клъстер 5“.

Вече има много мутации на Sars-CoV-2. Дали датските власти не прекалиха с мерките?

От датския Институт по инфекциозни заболявания смятат, че трябва да се действа своевременно – ако се чака появата на последното доказателство – може да е късно. 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар