Млад охранител в дом за социално слаби в Димитровград спаси възрастни хора от пожар! СНИМКИ

Голям пожар преди дни наложи евакуация в общинското общежитие за социално слаби в Димитровград. Всички 23-ма обитатели са били изведени от сградата. Трима души са били обгазени, но няма опасност за живота им.

Основната заслуга за да не се стигне до по-голяма трагедия се дължи на младия охранител на дома Дамян.

Спасителят на възрастните хора от изпепеленото общежитие в Димитровград преди дни получи награда за смелостта си. 29-годишният Дамян Колев работи там от 6 години и не се е поколебал да изкара хората от пламъците.

В дома са настанени 23 човека – хора без дом, без близки и подкрепа.

Вече започна и авариен ремонт на общежитието в Димитровград, в което преди дни избухна пожарът. За обитателите на общинския блок е осигурен подслон.

Всички, чиито апартаменти са засегнати от огъня, са настанени в другата част на сградата. Общо 30 хиляди лева ще струват аварийните дейности, които трябва да приключат до 2 седмици.

 

Обитателите на сградата са социално слаби и болни хора, които нямат друг дом. Днес те се срещнаха с мъжа, който буквално ги извади от пламъците – охранителят на общежитието.

72-годишната Руска Господинова посрещна охранителя Дамян Колев с прегръдка и сълзи на очите. С риск за своя живот, момчето вади жената от пламъците.

Дамян е охранител в общежитието от 6 години. Пожарът лумва в нощното му дежурство и без да е обучен, започва да спасява хора.

„Звъннах на полицаите, хвърлих телефона и почнах да ги вадя, инстинктивно просто, така ми дойде отвътре да действам”, разказа Дамян Колев.

„Ако не беше той, можеше още вчера един по един да ни изкарват навънка умрели”, каза Стефка Гочева.

За смелостта си, днес героят от общежитието получи награда от кметството.

„Чак герой не се чувствам. Нормално, като всеки един човек, да помогнеш, понеже хора са, няма да ги оставя да изгорят вътре”, сподели Дамян.

Днес там, където е горяло, започва спешен ремонт.

„Средствата са доста, ако трябва да тръгнем и да приведем тази сграда, съгласно всички изисквания и  нормалности за една функционираща сграда”, заяви зам.-кметът на община Димитровград Светослав Стойков.

Временно хората са преместени в другото крило на общежитието. С помощта и на Червения кръст им е осигурена храна, вода и дрехи.

Социални работници ще работят и с мъжа, причинил пожара. В момента той е в лечебно заведение, след което ще му бъде предложено друг тип жилище, където за него да се полага 24-часова грижа.

охранител73515731_10215747758111092_1035288376208523264_n
Би ти ви
Твоят коментар