Млад мъж проходи след тежка травма на гръбнака (видео)

В България един млад мъж проходи, благодарение на Бимак терапията, която д-р Джихан Абазович му е приложил в белградска клиника.

Преди шест месеца 32-годишният Георги Георгиев от Видин разказа патилата си, които вече имат още по-щастливо продължение:

Прибирах се към къщи, подхлъзнах се на моста на Владайската река, вървейки към Овча купел и се свестих във водата. Там усетих, че нещо не е наред. Не знам как успях да се измъкна с ръце, с лакти. Извиках няколко пъти, хора ми се притекоха на помощ , обадиха се за линейка и попаднах в „Пирогов”.

Там ме подмятаха и хвърляха – буквално. И ми заявиха „Операция!”. Нищо не ми казваха – нито какво ще ми правят, нито какъв може да е изходът. Чак след това ми обясниха , че са ме стабилизирали и до една година ще се оправя. Снимките показаха счупен прешлен и травма по-долу, на мястото, където съм паднал. Засегнати са нерви, но не е пострадал гръбначния мозък.  Бил съм на милиметър . Дори проф. Габровски беше казал, че съм говорил с Господ.

От тогава ходя на рехабилитация всеки месец, тренирам най-малко по два часа дневно, но по нашите санаториуми нямах напредък, независимо от усилията ми.

Преди процедурата, която ми направиха в Сърбия на моя рожден ден – 13 ноември 2017 година, можех да ходя едва-едва, но гръбнакът ми не беше стабилен, клатех се и не издържах дълго прав. Да е жив и здрав братовчед ми Михаил Благоев, който ме изпрати при д-р Джихан Абазович. Самата процедура не боли – с упойка ми взеха стволови клетки от тазобедрената става, казаха, че ще ги  концентрират в специален апарат и ще ги върнат обратно в тялото ми на болното място.   Това правят при всяка от необходимите терапии.  Досега са ми правили три.

Първите няколко дни усещам дискомфорт. Осезаемият резултат идва след 30-40 дни. Ходенето ми от ден на ден е все по-добре. Дори днес за първи път в клиника „Имани”, изкачих стълбите. Е, с помощ, де.  Но напредъкът е видим.

С проходилка се движа доста добре, изправям се с патерица, но тук идва страхът. Необясним е. Гръбнакът вече не ми се усуква, но се притеснявам да се опра само на патерицата и да тръгна.

Дали ще повторя терапията след 6 месеца или след година зависи от напредъка ми. Преди Бимак терапията (BMAC therapy) само се изправях на проходилката и рухвах. Сега изминавам над 100 метра. На почивки.

Бимак терапията е бъдещето.  С нея човек може за избегне операцията”, сподели Георги.

Каква е тази чудодейна терапия, която помага при двигателни проблеми, стари и нови травми, чието име на пръв поглед звучи като бургер – BMAC therapy?

Бимак терапията е  неинвазивна амбулаторна процедура, при която се взима костен мозък от пациента, без той да се залежава в болница. У нас д-р Джихан Абазович идва специално в клиника Имани на бул. Александър Пушкин 116 в София за консултации.

Процедурата е известна като терапия със стволови клетки, защото костният мозък съдържа стволови клетки, които могат да образуват нови клетки като кост, хрущял и мускул.

За събиране на костния мозък се използва специална игла. Тази игла е в състояние да събере висока концентрация на стволови клетки от костния мозък на пациента. Новоконцентрираните стволови клетки след това се инжектират в проблемната област, за да стимулират регенерацията на клетките.

Основните предимства на тази регенеративна терапия са:  намаляване на болката, лекува хронични наранявания, алтернатива е  на хирургическата интервенция, елиминира нуждата от дългосрочно лечение,  с нея възстановяването на стари травми също е успешно.

Колко време отнема да се почувства резултат?  Повечето пациенти наблюдават подобрение в рамките на 2-6 седмици, понякога по-рано, но времето  варира според човека. Резултатът е намаляване на болката,  увеличаване на здравината и стабилността. Най-често е необходима само една процедура, за да се усетят положителни резултати, но някои пациенти имат  нужда от втора или трета инжекция.

Шест месеца по-късно отново разговаряме с Георги, който вече е доста по-уверен в движенията си и най-важното – отново се е почувствал мъж.

„Мога да правя сам гимнастика и раздвижване у дома, без помощ, благодарение на инжекциите, които ми направиха преди година и един месец. Виждам и осъзнавам, че на четвъртия-петия месец след третата процедура започна едно възвръщане на формата на мускулите. Резултатът идва бавно и постепенно, но пък е необратим. Особено ако се занимаваш и самостоятелно по два часа всеки ден като мен.  Няма я  болката, качеството ми на живот се подобри значително. Много по-подвижен и пъргав съм. Дори вече ставам сам, взимам си каквото ми е необходимо от високи шкафове, отварям си прозореца, сам се обслужвам в къщи, което е важно и за самочувствието ми.

Мога да измина сам над 100 метра.

Трите инжекции са много важни, но не са достатъчни, ако не са придружени от упражнения, рехабилитации… само с боцкането няма как да стане. Мускулатурата трябва да се задвижи и постоянно да се тренира, вкл. и с главата. Да си „говорят“ постоянно тя и краката и да си изпращам позитивизъм. Ходил съм и на психолог, който страшно много ми помогна.

Вече мога да се подпирам и да бутам количката, но следващият важен етап е да се прехвърля на патерица. Но съзнавам, че не трябва да се бърза. Краката ми, ставите са още слаби. Не бива да се прекалява, да се пренавива пружината. Не трябва, обаче, да се спира да се работи.  Ако прекалиш, има връщане назад, което аз лично съм усещал.

В момента се развивам много добре и въпрос на време е да се изправя и да тръгна самостоятелно с патерицата – да изляза до магазина, до кафето…

Това си е моята битка. Най-щастлив съм, че отново се чувствам мъж, че имам желания“ завърши Георги Георгиев.

Източник: epicenter.bg

Твоят коментар