Млада жена от Русе: Оказах се с Ковид 19 без изобщо да са ме тествали

Зорница посетила болницата заради алергия от цъфтящи липи

Млада жена твърди, че е посетила болницата в Русе заради алергия от цъфтящи липи и затруднено дишане, а си тръгнала с амбулаторен лист за коронавирус, пише „Фрог нюз“

Млада жена се оплака, че е диагностицирана с коронавирус без да ѝ бъде направен тест.. Тя посетила болницата в Русе заради алергия от цъфтящи липи и затруднено дишане. От лечебното заведение я попитали дали иска да лежи в болницата 10 дни, но тя отказала. Лекарите ѝ дали да подпише амбулаторен лист, но жената не погледнала какво подписва заради неразположението.

„Отидох в болница в Русе, (спешно отделение) на 28.06, защото имам алергия от цъфтящите липи, която се беше влошила и ми се беше надуло гърлото, в следствие на което имах затруднено дишане. Преди да отида си измерих температурата, която беше 36,6.

Когато отидох ми измериха температурата, и ме попитаха дали ще лежа в болницата при което естествено отказах, и ми казаха че трябва само да подпиша амбулаторния си лист и да се прибирам и ако желая да ми бъде направен тест трябва да лежа 10 дена в болницата. И понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителя ми не беше допуснат вътре го подписах набързо и тръгнах.

След като се прибрах видях, че имам диагноза Ковид-19 без направен тест. На следващия ден отидох да си направя дадения тест, разбира се в лаборатория, защото не искам да лежа 10 дена в болница без да има за какво, и той е отрицателен.

Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите с Ковид 19 с всеки изминал ден се увеличават!“, споделя във фейсбук Зорница Алексиева, която дори прилага документите от диагнозата и отрицателния тест.

Продължение виж в

 

Ето как коментираха от болница „Медика“

Русенката, която се оплака в социалните мрежи, че е отишла в болница заради алергия, а е диагностицирана с коронавирус, е имала съмнителни симптоми.

Това заяви управителят на УМБАЛ „Медика“ – Русе д-р Ивелин Йоцов. Поставената ѝ диагноза в Спешното отделение е била първоначална, тъй като е била със симптоми като при КОВИД-19. Изискванията са в този случай да се направи PCR-тест, за да се потвърди или отхвърли зараза с коронавирус.

Пациентката е постъпила в Спешно отделение с оплаквания от суха кашлица, отпадналост, затруднено дишане, болки в гърлото и при трикратно измерената температура термометърът е показал 37,4 градуса. Съмнителен за коронавирус е човек, който има поне един тези симптоми, а тя е имала и трите. Затова на пациентката е предложено да остане в болницата, да й бъде направен тест и ако тестът се окаже отрицателен, тя ще бъде преведена за лечение съобразно необходимата специалност – белодробни болести или уши, нос, гърло. Обяснено й е, че ще я приемат в сектора за съмнителни пациенти до излизането на резултата, който ще излезе след 24 часа. Тя е отказала категорично да остане, подписала е собственоръчно и е напуснала болницата.

В мрежите се цитира, че в амбулаторния лист е написана диагноза „коронавирус – неидентифицирана“. Това не е окончателна диагноза, това е основна диагноза, с която се води прегледът. След доказване или отхвърляне, тогава в отделението се поставя окончателната диагноза. Няма как в Спешно отделение да бъде поставена окончателна диагноза от един преглед. Радвам се, че тя все пак си е направила тест за коронавирус, защото представете си, че тя е била положителна с тези симптоми, коментира д-р Йоцов, предаде Русе Медиа.

Медиците обясниха, че здравните заведения не печелят от лечението на болни от коронавирус. За един пациент то излиза между 8000 и 9000 лв., а здравната каса плаща само 618 лв.

„Цената на клиничната пътека е 618 лв., тя не покрива и една десета от извършените разходи само за медикаменти и консумативи, без разходите за предпазни средства, дезинфектанти и всичко останало. Който си мисли, че някой ще приеме пациент с коронавирус, за да печели от него, жестоко се лъже. Пътеката е само четири дена, нищо че лежат по 28 – всичко това е за сметка на лечебното заведение“, обясни още д-р Йоцов.

Твоят коментар