Министър Горанов: За 5 години приходите в бюджета са нараснали с 50%.! Това са 14 млрд лева повече!

„От края на 2014 година до края на 2019 година приходите в бюджета са нараснали с 50%. Това са около 14 млрд. лв. повече. Това не е новина, казвал съм го и друг път това число“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на обсъждане на мерките за ограничаване на сивата икономика в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. 

Номиналният ръст на БВП за същия период е около 40%, съобщи той.

Със съвместни усилия държавата е отвоювала една огромна територия от сивата икономика, каза министър Горанов.

„Събираемостта на приходите е много важно, защото това дава възможност на изпълнителната власт да гарантира повече приходи в другите държавни органи“, заяви той.

„В следващите няколко дни имаме намерение да се публикува за обсъждане допълнителни мерки за контрол в складовете. Там има още какво да се направи“, съобщи министър Горанов.

Той обясни, че се цели да се намали човешкият фактор при контрол на течните горива.

Той коментира и друг вид бич – намаляването на недекларирания труд. По думите на Горанов хората, които работят в този сектор са много ощетени и после тежат на държавата. Горанов поясни, че се полагат максимални усилия в случая и пак съобщи положителни данни.

„Разбира се, залагаме значително и на доброволното спазване на законодателството“, съобщи министър Владислав Горанов.

„Но все още нямаме основание да се успокояваме, защото ако сме постигнали добри резултати при контрабандата на цигари, то в неформалната икономика имаме още работа“, каза още той и добави: „Длъжни сме да продължим“.

 

Системата „бонус – малус“ е в компетентността на КФН. В следващите месеци трябва да има дебат по отношение на системата. Позицията на министъра на финансите и на Министерство на финансите е, че нея трябва да я има и е закъсняла. Всичко е въпрос на баланс и приоритет“, заяви по-късно пред журналисти финансист №1 Владислав Горанов, предаде репортер на Novini.bg.

Той коментира и случващото се в „Обединени патриоти“ (Атака, НФСБ и ВМРО).

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че лидерът на една от партиите в Патриотите – Волен Сидеров, е отстранен от председателския пост на ПГ. Причина за това решение според НФСБ и ВМРО е, че депутатите от „Атака“ не ходели на работа.

„Дрязгите в малката коалиция не са приятни. Ние държим на коалицията и на довършване на управленския мандат. Подобни проблеми сме имали и при подобен формат с Реформаторския блок. Големият партньор винаги носи по-голяма отговорност. Това не е приятно. Мисля, че всеки един осъзнава, че независимо от вътрешните конфликти, стабилността на управлението е по – важна. Спокойствието в икономиката и в обществото се дължат на стабилността“, заяви Горанов.

„По-добра конструкция от сегашното управление няма“, категоричен е той и поясни: „С ДПС не е приемливо да има правителство“.


Източник: epicenter.bg

Добави коментар какво мислиш по темата!