Министър Ангелов: Маските стават задължителни и на открито от четвъртък

Маските на открито стават задължителни. Това каза пред журналисти в Ловеч министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде „Фокус“.

„Днес имахме заседание на двата експертни съвета. На Експертния съвет по инфекциозни заболявания и Експертния съвет по епидемиология. Обсъдихме на дълго и широко плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболяемостта, ако мерките се спазват стриктно. Виждате, че и в други държави тази мярка стана факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски. Вече има достатъчно количество навсякъде“, допълни той.

Ангелов съобщи, че заповедта ще стане факт утре – сряда.

По думите му с решението се преследват медицински цели.
„Нашата основна цел е да намалим броят на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения“, посочи още здравният министър.

„Общият брой на учениците в областта е 12 871. 0,02 % са диагностицираните с положителен тест за коронавирус, 0.3 % са карантинираните. Общият брой учители са 1302, като от тях 0,5 % са диагностицирани, 0,8 са карантинирани. Броят деца в ясли и детски градини – 1 % карантинирани, 0 – диагностицирани“, отчете здравният министър.

Ангелов подчерта, че продължава активният контрол по спазването на мерките във всички обществени места и места, където има струпване на хора. Ще се проверява и за спазване на дистанция, и за носене на маски на закрито.

Министърът подчерта още, че няма притеснения за ситуацията в област Ловеч.

 

Очаквайте подробности!

 

„>


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар