Министър Ангелкова: Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира

Вярвам, че ситуацията с коронавируса ще се нормализира, защото целият свят взема необходимите мерки и следи ситуацията. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Всеки от нас трябва да има необходимата здравна култура, да се информира, за да може максимално адекватно да се реагира на ситуацията. Тя е динамична, картината навсякъде около нас буквално се променя за часове. Ние сме в непрекъснат контакт и с националния щаб, създадохме извънредна работна група заедно с Комисията за защита на потребителите, непрекъснато правим срещи с туроператорите“, каза още министърът на туризма.

Ангелкова отбеляза, че най-голямото притеснение на туроператорите е свързано с това, че ще настъпят масови откази от пътувания. „Това ще се отрази изключително неблагоприятно на бизнеса и като цяло на икономическата ситуация. Разбирате, че здравето е на първо място, следва всички адекватни мерки, които държавата е взела и всички инструкции, които се дават към настоящия момент, да се спазват. Аз вярвам, че ситуацията ще се нормализира, защото виждате, че целия свят е фокусиран върху коронавируса, вземат се мерки и следим всеки ден какво се случва. Трябва да се реагира съобразно промяната към конкретния момент. За момента има съвет да не се пътува по отношение на областите в Северна Италия, там където е установена заразата“, обясни още тя.

„Само за миналата година, ще направя едно сравнение и сега към днешна дата, над 245 хил. българи са посетили Италия миналата година и около 153 хил. италианци – България. Ние изискахме информация от туроператорите през техните асоциации, какви са планираните почивки на българите до юни месец, така наречените пролетни пакети. Получили сме информация от 80% от туроператорите, около 15 500 българи са планирали почивка до юни месец. Основно 80% от тях в Италия, Испания и Франция и индивидуално в други държави“, добави министърът на туризма.

„По отношение на италианците, които към момента са посетили България в зимния период са неповече от 20 000 от декември до януари месец. Тук искам да кажа, че от декември до януари имаме над 958 000 чуждестранни туристи, които са посетили страната ни. Това е двуцифрен ръст на фона на тежката 2019 г. – 11,2 % е ръста за този период в сравнение с предходната година. Към днешна дата не е критична по отношения на записвания и данните, които имаме. Тук вече стои въпросът свързан с нагласите за едни бъдещи пътувания, което вече изключително се влияе. Към момента нямаме реално отражение по отношение на резервациите, но това не означава, че в утрешния ден или след седмица няма да имаме“, каза още Ангелкова.

„Има регистрирани случаи в съседни държави, дай Боже, да не се разпространяват толкова бързо и да останат изолирани. Към момента случаите не се отразяват на ранните резервации. На този етап няма реална опасност от фалити на туроператори. Искам да благодаря на всички туроператори, които влизат в положение. Надявам се бързо света да намери решение на този проблем“, посочи министър Ангелкова.

Ангелкова коментира и отминаващия зимен сезон. „Противно на критичните очаквания и на сериозните предизвикателства, с оглед и на времето, имаме 11.2 % ръст от декември до януари месец на чуждестранни туристи. Над 958 000, като само за януари те са 460 000. Най-приятната изненада с оглед на туристите, които са посетили нашата страна е, че от наши конкуренти като Франция и Германия, ние имаме 34% ръст на чуждестранните туристи. Към момента първоначалните данни показват, че при ранните записвания може да очакваме ръст между 2-6% на фона на изключително трудното лято, което имахме миналото лято“, обясни Николина Ангелкова.

 

Източник: Агенция „Фокус“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар