Министър Ананиев предлага бюджетен дефицит от 3% от БВП заради Covid-кризата

Заради кризата с коронавируса Министерството на финансите (МФ) предлага възможност за максимален бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт. Това става ясно от предложения за промени в Закона за публичните финанси, публикувани на сайта на министерството, предаде БНР.

Към момента ограничението е от 2%, като това е единствено национално правило.

Европейските изисквания са от 3% от брутния вътрешен продукт, но заради Covid-19 Брюксел даде възможност за по-голяма гъвкавост в националните финанси.

Законът за публичните финанси урежда рамката, в която всяка година се създава годишният бюджет.

 

„Разразилата се в световен мащаб пандемия от COVID-19 и последвалата я глобална икономическа стагнация, довела до свиване на икономическата активност и заетостта и отразила се крайно неблагоприятно върху редица сектори от икономиката, поставиха на тежко изпитание фискалните рамки на огромен брой държави, в т.ч. и на България. В тази връзка спазването на фискалните правила, които понастоящем са в сила, се превърна в огромно предизвикателство за почти всяка държава от ЕС, като прогнозите са за значително влошаване както на бюджетните дефицити, така и на нивото на държавния дълг през настоящата година, а също така евентуално и в бъдещ период. По тази причина в рамките на ЕС беше активирана клаузата за дерогация (частична отмяна), която позволява по време на извънредни обстоятелства за известен период от време разходите, пряко свързани с последиците от преодоляването на пандемията, да бъдат изключени от обхвата при изчисляването на бюджетния баланс,“ пише в мотивите на финансовия министър Кирил Ананиев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар