Министърът на финансите: Манипулация на статистически данни от правителството не е правена

Манипулация на статистически данни от правителството не е правена. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с исканата му оставка от страна на БСП заради манипулации в данните в растежа, предаде Агенция „Фокус“.

„Отговорът го даде Националната статистика, които заявиха, че подобна манипулация от страна на правителството не е правена. Потърпете още няколко дни и ще излязат окончателните годишни данни по отношение на БВП за 2019 г. Тогава ще се отсее кой крив, кой прав. Статистиката в България се създава от Националния статистически институт. Ние използваме тези данни за планирането на бюджета и общо взето за стратегията за макроикономическо развитие на страната. Ние не създаваме тази информация. Тя се създава в НСИ“, уточни още Горанов.

На въпрос дали чрез манипулиране на данните от вноса, може да се постигне изкуствено завишаване на БВП, Горанов обясни: „Отговорът е не. Изчакайте до 5 март – ще бъдат публикувани окончателните годишни данни. Склонен съм да предположа, че няма да има разминавания, за които се предполага от страна на колегите от опозицията“, коментира още финансовият министър.

Попитан защо държавата не е забелязала, че 700 млн. лв. не постъпват в хазната, Горанов отговори: Защото един държавен орган е прилагал грешно закона. Причините, за да го прилага грешно, тепърва се изясняват. Неслучайно част от представителите на този, колективен, държавен орган не спят вкъщи, а на други места“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар