Министърът на отбраната на Гърция поиска помощ от НАТО за спиране на бежанския поток

Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос призова за засилване на присъствието на НАТО в Егейско море, за да бъде спрян бежанския поток от Турция. Той направи това след края на двудневната среща министрите на отбраната от Алианса в Брюксел на 12 и 13 февруари, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от Агенция „Фокус“.

Двудневната сесия беше фокусирана върху развитието на стратегическата среда в Близкия изток, включително Северна Африка, ситуацията със сигурността в Афганистан, по-нататъшното развитие на отношенията ЕС-НАТО и оперативните въпроси на Алианса.

В кулоарите на срещата Панайотопулос се срещна с турския си колега Хулуси Акар, с когото той обмени мнения за това как военните делегации на двете страни могат да помогнат за намаляване на напрежението в двустранните отношения по време на разговори относно мерките за изграждане на доверие, които трябва да започнат в Атина в понеделник.

Министърът заяви, че е изяснил, че „за да успее военният диалог, трябва да се избягват провокативни действия, които подкопават всякакви усилия за изграждане на доверие“.

Панайотопулос се е срещнал и с колегите си от Естония Юрий Луик, от  Португалия, Жоао Гомес Кравиньо и от Северна Македония, Радмила Шекеринска.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар