Мигрантска криза на Канарските острови

Канарските острови са изправени пред най-голямата миграционна криза от 2006 година насам. Само за три дни през последния уикенд – от събота до понеделник, до бреговете на архипелага с лодки са се добрали над 2500 души. Мигрантският натиск продължи и през следващите дни. Импровизираният пристанищен лагер Аргуинегин в Гран Канария е претъпкан, предава БНР.

От 14 години не са пристигали по 1000 мигранти на ден както сега, казва Тема Сантана от Комисията за бежанците, като уточнява, че това се дължи на кризата с коронавируса в близките африкански държави.

Според данни на Министерството на вътрешните работи на Испания между януари и ноември 11 409 души са акостирали на Канарските острови, което е с 665% повече от миналата година, когато 1493-ма мигранти са пристигнали по море.

Приемните центрове са препълнени, а ситуацията допълнително се усложнява и от санитарните протоколи, които се прилагат за всички мигранти, за да се избегнат коронавирусните инфекции.

Хората, които са пътували с различни лодки, не бива да имат контакт, а на практика е трудно да се разделят, защото над 2 хиляди души чакат да бъдат пренасочени към други хуманитарни центрове или да бъдат върнати в страните си на произход.

Когато лагерът Аргуинегин беше създаден на 20 август, трябваше временно да приюти около 400 души, докато полицията обработи документите им, а здравните работници им направят тестове за коронавирус.

Сега той е пристан на хиляди, а властите на Канарските острови и хуманитарните организации призовават правителството на Педро Санчес за помощ.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар