Мигрантите от Лесбос излязоха на протест

Хиляди бежанци и мигранти, останали без дом на гръцкия остров Лесбос, след като пожари унищожиха станалия пословичен с лошите си условия пренаселен лагер Мория, протестират на път, водещ до главния град на острова в петък, с искане да им бъде позволено да си тръгнат, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция „Фокус“.

Повече от 12 000 души, които са живели в и около Мория, са останали без дом от два последователни пожара във вторник и сряда вечерта. Гръцки служители заявиха, че пожарите са умишлено организирани от някои от жителите на лагера, разгневени от заповедите за изолация, с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, след като се установи, че 35 жители на лагера са заразени.

Карантината в лагера е трябвало да продължи до средата на септември, след като първият случай на вирус е бил идентифициран при сомалиец, който е получил убежище и е напуснал лагера, но по-късно се е върнал в Мория от Атина.

„Прекарахме три дни тук, без да ядем, без да пием. Намираме се в условия, които наистина, наистина не са много добри“, казва Фреди Мусамба, бивш жител на лагера от Гамбия, който осъди ситуацията в Гърция и условията, при които е бил жив.

„Искам да се обърна към Европейския съюз, който ни изостави, който ни остави тук в това положение“, каза Мусамба. Той призова ЕС „да дойде и да ни подкрепи, да не ни изоставя. Ние сме като изоставени деца. Изтърпяхме неща, които не знаехме, че могат да се случат.“

От друга страна община Митилини се противопоставя на правителствените планове за изграждане на ново съоръжение за хиляди бежанци и мигранти, останали без дом вследствие разрушаването на лагера Мория и ще направи „всичко възможно“, за да гарантира, че това няма да се случи

В съобщение, публикувано в петък на кмета на Митилини Стратис Кителис, местната власт предупреди, че „ще предотврати евентуалната нова мерзост, каквато е била Мория, с всякакви средства“.

„Решението е окончателно по този въпрос и най-добре би било компетентните органи да разберат това и да сътрудничат“, каза общината и призова правителството да „преразгледа решението си, преди да е станало твърде късно“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар