Метеоролози: Първият сняг ще падне идната седмица, иде студ

Според метеоролозите първият сняг в България се очаква да падне идната седмица. През първите 10 дни на ноември средните температурни стойности бяха по-високи от средните за месеца. Имахме доста топли с дни с температури близки до 13-14 градуса и много слънце, а в южните части на България с 1-2 градуса по-високи. Сутрините бяха хладни със стойности около 5-6 градуса, предаде actualno.com.

Постепенно усещаме захлаждане и понижение на температурите като най-ниските стойности сутрин вече започват от 1-2 градуса, а през следващите дни очакваме и те са по-близки до нулата. Високите стойности през деня ще достигат до 9-10 градуса.

Валежите през ноември ще бъдат около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

През вторите 10 дни от ноември можем да очакваме по-малко слънчево време и повече валежи, които ще бъдат от сняг само в планините. Към 17-18-ти ноември температурите значително ще се понижат и в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

Последните дни на ноември очакваме леко повишаване на температурите, което може би означава, че първи сняг ще видим чак през първите дни на декември. Според руския сайт Gismeteo е възможно да видим първите леки снеговалежи още на 3-4 декември, но след това се очаква отново повишение на температурите. За дебела снежна покривка още е много рано да се говори и да се прогнозира.

Твоят коментар