Меркел алармира: Коронавирусът се държи по-агресивно, ситуацията е по-тежка, отколкото през пролетта

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че броят на коронавирусните инфекции в страната нараства експоненциално, добавяйки, че в момента епидемиологичната ситуация е по-тежка в сравнение с пролетните месеци, тъй като вирусът „се държи по-агресивно в студените месеци“, съобщават Ройтерс и БНР.

Говорейки на пресконференция в Берлин, немският канцлер заяви, че скокът в случаите на коронавирус ще доведе до нарастващ брой пациенти в отделенията за интензивно лечение през следващите седмици.

„Здравните власти трудно могат да проследят много повече от 50 заразени на 100 000 жители“, предупреди Меркел и призова жителите на Германия да обединят усилията си и да се придържат към въведените нови рестрикции в опит да се ограничи втората вълна на коронавируса.

„Вирусът наказва половинчатостта“, подчерта тя.

Според нея Германия ще има поносим декември, ако новите карантинни мерки, въведени в понеделник, заработят. Тя отново подчерта, че голяма част от успеха на мерките зависи от участието и разбирането на гражданите.

Меркел посочи, че хората спазват ограниченията през следващите четири седмици, за да ограничат разпространението на коронавируса, „тогава ще можем да имаме условия за поносим декември“.

Германия все още е далеч от края на пандемията от коронавирус, заяви Меркел, добавяйки, че германците ще трябва да ограничат контактите помежду си през зимните месеци.

„През зимните месеци ще трябва да ограничим личните контакти“, каза тя и добави: „Светлината в края на тунела все още е доста далеч“.

Меркел посочи, че германците няма да могат да провеждат партита и големи събития през зимата дори след ноември, когато Германия се намира в частивен локдаун.

Що се отнася до въздействието на този нов локдаун върху икономиката на страната, тя каза: „Преминаването през пандемията е най-доброто нещо за нашата икономика“.

Канцлерът Меркел също така заяви, че придава голяма тежест на научните съвети, когато нейното правителство се бори с коронавируса, но отказа да посочи колко е важно за нея как научните съвети биват слушани в Белия дом.

„Няма да направя това един ден преди изборите в Съединените щати“, посочи тя на журналистически въпрос за научните съвети и Белия дом.

„Иначе знаете, че с квалификацията ми на физик, разбира се, че придавам голяма тежест на академичните съвети и ги използвам самата аз“, добави тя.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар