Медици в Одрин искат затваряне на границата с България заради коронавируса

Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на COVID-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април.

Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция, цитиран от БТА.

Алтун представи данни, според които увеличението на случаите на заразени с коронавирус в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти средните показатели за страната. По думите му особено висок е ръстът на разпространението на епидемията при бременните и децата. Има увеличение и на смъртните случаи.

Според него здравното министерство на Турция не предоставя реална информация за разпространението на епидемията в района, както и къде и как се осъществява изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души.

„Смятаме, че трябва да се въведат колкото може по-скоро ограничения на социалните контакти. Да се въведе забрана или ограничения за излизане най-малко в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни, както и да се правят повече тестове. Ако не направим всичко това, ни чака ситуация, с която няма да можем да се справим, здравната система няма да издържи“, каза той.

Той цитира изследване на Истанбулската голяма община, според което жертвите на COVID-19 от 12 март до 4 ноември са 8456 души повече от обявените от здравното министерство досега.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи вчера за 11 326 смъртни случаи от началото на епидемията досега.

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви по време на срещата си с представителите на турски бизнес и туристически асоциации в Истанбул, че през предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Тя е уверила представителите на турските туроператори, че министерството на туризма на България, в сътрудничество със здравните власти, работи за максималната сигурност и спазване на мерките за безопасност за туристите в зимните ни курорти.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, каза пред журналисти, че случаите в областта през последните седмици силно са се увеличили и че здравните заведения в областта са препълнени с болни.

Според валията увеличението се дължи на изключително засиления пътнически поток на гражданите от съседна България, които идвали специално за пазаруване през уикендите в граничния град.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар