МВФ: Необходима е Брекзит сделка, за да се ускори възстановяването на Великобритания

Търговските Брекзит преговори, съчетани с локдауните заради Covid-19, ще имат силно отрицателно въздействие върху икономиката на Обединеното кралство до средата на 2021 г., заяви в петък Международният валутен фонд, цитиран от БНР.

МВФ предупреди, че този период може да бъде удължен, ако отнеме повече време за постигане на споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и Европейския съюз.

В изявление след консултациите си с Обединеното кралство, съгласно член IV на Учредителния договор на МВФ, фондът добави, че Обединеното кралство може да регистрира скок на брутния си вътрешен продукт от 5,7% през 2021 г., ако икономиката се отвори отново с оглед на течащите ваксинации срещу коронавирус.

Според същия сценарий британската икономика се очаква да нарасне с 4,5% през 2022 г., посочва МВФ.

„Тъй като пандемията евентуално ще започне да отшумява, целенасочената фискална подкрепа, използваща наличното финансово пространство, може да помогне за активизиране на растежа“, добави МВФ.

Освен това базираната във Вашингтон международна организация похвали приспособяващата се политика, провеждана от Английската централна банка, включително програма на АЦБ за изкупуване на облигации.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар