МВнР на Русия: Много западни страни са разработвали вещества от групата „Новичок“

Специалисти от много западни страни и специализирани структури на НАТО работят от няколко години върху химикалите от групата „Новичок“. Това се посочва в коментара на Отдела за информация на руското външно министерство във връзка с изявленията на представители на редица държави относно ситуацията около Алексей Навални, предава TACC.

Външното министерство отбеляза, че около здравословното състояние на Навални се отбелязват множество враждебни към Русия изявления. По-специално от МВнР обърнаха внимание на съвместното изявление по този въпрос от външните министри на Германия и Франция Хайко Маас и Жан-Ив Льо Дриан.

„Във връзка с категоричните твърдения, че в нашата страна са разработени токсични химични съединения с нервно-паралитично действие, които на Запад се наричат “Новичок“, е необходимо да се припомни следното. В продължение на няколко години специалисти от много западни страни и специализирани структури на НАТО са работили върху съединенията, включени в тази обширна група химични вещества. А в САЩ, например, на разработчиците на технологии за тяхната бойна употреба са официално издадени повече от 150 патента“, се казва в коментара.

 

Източник Агенция Фокус


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар