МВнР: България подкрепя РС Македония за Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора от 2017 г.

България подкрепя присъединяването на РС Македония към Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. Това се казва в официална позиция от МВнР, предаде БГНЕС. 

В документа се подчертава, че “България многократно е представяла позицията си пред органите на ЕС и е направила своите предложения по въпроса”.

Ето пълния текст на позицията на МВнР:

„България подкрепя подписването от страна на Европейския съюз на т.нар. Споразумения за статуса на действия, провеждани от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) с държавите от Западните Балкани, включително с Република Северна Македония.

Проект на такова споразумение бе договорен със съгласието на България още през 2018 г., а с Решение 2018/1535 от 28 септември 2018 г. Съветът на ЕС разреши подписването на Споразумение с тази държава (обозначена тогава в Решението под името бивша югославска република Македония).

Към днешна дата България потвърждава подкрепата си за подписване на утвърдения проект на Споразумение с условието актуализираният текст да не съдържа клаузи, които биха влезли в противоречие с двустранните договорености между Република България и Република Северна Македония, в т.ч. Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г.

Българската страна е заявила многократно пред съответните работни органи на ЕС своята позиция по въпроса и е направила съответни конструктивни предложения, които да позволят бързо финализиране на процеса по сключване на споразумението между ЕС и Република Северна Македония”.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар