Маските стават задължителни в час за учениците от 5 до 12 клас, за по-малките е „силно препоръчително“

Учениците от прогимназията и гимназията ще трябва задължително да носят маска и в часовете, когато се върнат в реална учебна среда.

Около тази позиция се обединиха всички отраслови партньори – министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, експерти, синдикални организации и директори на заседанието днес. То продължи близо 2 часа.

За учениците от начален етап тази мярка засега силно се препоръчва. Това съобщи Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, цитиран от „24 часа„.

Продължаването на учебните занятия трябва да бъде с локални решения при спазване на административната последователност.

Първо трябва да се произнесат областните и общинските щабове, РЗИ и чак тогава да се вземат локални решения от самите училища. В Колективния трудов договор ще бъде разписано всички учители и служители, които са прекарали коронавирус, да имат право на допълнителен платен отпуск от 10 дни, за да се възстановят напълно.

„Този път бяхме много единни в позицията си. Министър Красимир Вълчев трябва да облече решенията на отрасловия съвет в специална заповед в следващите дни“, каза още Диян Стаматов.

24 часа, Дунав мост

Твоят коментар