Марк Еспър: Вашингтон изтегля 11 900 военни от Германия

САЩ решиха да изтеглят 11 900 свои военни от Германия, за да разположат голяма част от тях в Белгия и Италия, обяви шефът на Пентагона Марк Еспър, цитиран от Франс прес и ДПА.

Освен това Вашингтон планира да разположи допълнителни сили в Полша и в балтийските страни, ако бъде постигнато споразумение с тези страни за техния статут, уточни министърът на отбраната на САЩ на пресконференция във Вашингтон.
След изтеглянето в Германия ще останат около 24 000 американски военни от около 36 000 сега, напомня БТА.

Американските въоръжени сили планират също да преместят европейското си командване от германския град Щутгарт в Белгия, съобщава Ройтерс.
Миналият месец Тръмп обяви планове да съкрати броя на американските военни в Германия до 25 000, като обвини Берлин, че не е изпълнил поставената от НАТО цел за разходи за отбрана и че се възползва от САЩ при търговския обмен.
За момента САЩ не планират да прехвърлят част от извежданите от Германия войски в Азиатско-тихоокеанския регион, уточни Марк Еспър в отговор на въпрос на журналист. Еспър обаче допусна, че е възможно в бъдеще да бъде взето такова решение.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар