Маркус Зьодер: Бавария подписва договор за доставка на 2,5 млн дози от руската „Спутник V“

Най-голямата федерална провинция на Германия – Бавария, ще подпише в рамките на деня предварителен договор с производителя на руската ваксина „Спутник V“ за доставка на 2,5 млл. дози от препаратите срещу коронавируса. Това съобщи баварският министър-председател Маркус Зьодер, предава новинарският портал RND, цитиран от Агенция „Фокус“.

Премиерът уточни, че ако Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри руската ваксина, то провинцията ще я получи незабавно.

Предвид големия брой случаи на нови инфекции, регионалното правителство в Мюнхен отложи с поне две седмици евентуалното облекчаване на мерките срещу пандемията.

Дори в райони, където седемдневната честота е под 50 или 100 нови случая и теоретично би било възможно отварянето на ресторантите на открито и разрешение за организиране на културни и спортни събития, Мюнхен няма да даде „зелена светлина“ преди 26 април, поясни още Зьодер.

В срок до една година в Бавария може да започне производството на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, обяви междувременно министърът на здравеопазването на провинцията Клаус Холечек, цитиран от TACC.

„Имаме меморандум за намерения с Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), който на практика е оторизираната организация на руското правителство за продажба на ваксини, които могат да се произвеждат в Илертисен. Мисля, че това ще се случи до година“, добави Холечек.

„В този меморандум сме фиксирали, че ще можем да внесем (ваксината), ако има взаимно желание. Условието е, разбира се, да тя получи разрешение“ от ЕМА. „Става въпрос за високоефективна ваксина. Бих искал да я получим възможно най-скоро“, добави баварският здравен министър.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар