Манфред Вебер: Изправени сме пред голяма криза в Европейския съюз

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз се събират за среща на върха, която трябваше да се съсредоточи върху пандемията, но която в крайна сметка ще се концентрира около кризата, която Унгария и Полша предизвикаха с ветото си на Фонда за възстановяване.

 

Дарън Маккафри, кореспондент на „Евронюз“ в Брюксел търси мнението на Манфред Вебер по проблемите на предстоящата среща, предаде БГНЕС.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия /ЕНП/ в Европейския парламент се страхува, че „ние сме изправени пред голяма криза в Европейския съюз“. Към което той добавя, че „няма да има споразумение, ако няма механизъм, който да свързва помощта с върховенството на закона“.Той твърди, че това е червената линия на Европейския парламент.

 

Дарън Маккафри, „Евронюз“: „Изглежда, че много ще зависи от Ангела Меркел и германското председателство. Какво е решението? Защото не виждаме място за компромис …

 

Манфред Вебер: Предизвикателство е, защото за момента Унгария и Полша поставиха много твърд текст на масата. И да, германското председателство носи отговорността да води преговори. Но Ангела Меркел е много опитна и се доверява на много членове на Съвета. Така че може да се постигне компромис.

 

Дарън Маккафри, „Евронюз“: Изглежда, че все още няма координиран подход към COVID на ниво ЕС. Различните страни вървят по своя път, прилагайки различни критерии за тестване и карантини. ЕС все още не контролира напълно координацията на пътуванията.

 

Манфред Вебер: Прав сте, можем и по-добре. И затова горещо приветствам предложението на Европейската комисия за развитие на здравния съюз. И трябва да се помни, че политиката за ваксиниране беше успешна, като заедно отидохме на пазарите и закупихме дозите предварително. Всички европейци ще имат еднакъв достъп до новата ваксина, ще могат да виждат светлината в края на тунела. Така че има неща, които се подобряват. Но имате право, те трябва да продължават да се подобряват. “ 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар