Мангъров: Хората са страшно наплашени, ако някой се окаже позитивен с ковид, може да умре от страх

„Хората са страшно изплашени и ако някой се окаже с положителен резултат за Ковид, той може да умре от страх. Него го подлагат на остракизъм, сочат го с пръст.

Смисълът на това масово тестване не е да ходиш и да хващаш този и оня, би имало смисъл, ако ние сме в състояние за един -два дни да тестваме цялата страна и да затворим заразените поне за две седмици. Следващата седмица отново така. И след това пак.“, предупреди по телевизия 7/8 епидемиолгът доц. Атанас Мангъров.

„Ако го направим, ще се справим за един месец, но ние не можем да го направим, ходим хващаме тук- там. Стана ясно, че когато тестваме, откриваме хора и какво от това?! Ако те са много болни, трябва да влязат в болница. Ако продължаваме така да играем на стражари и апаши, ще се сринем.
Всички, които не отиват в болница, а имат странични заболявания, не е ясно какво става с тях. Никой не казва, че на ден си отиват по 300 души от старост и болест. На месец по около 10 000 са това. Те сякаш са без значение, защото не са с Ковид.

Постоянно виждам хора, които са дълбоко стресирани, особено тези, които са го прекарали, сякаш се връщат от ада.

Тук става въпрос за нов вирус. Правят се опити да се използват срещу него лекарства за други вируси, засега без успех.

Сред хората са установени 7 човешки коронавируса, които могат да живеят сред населението, но за другите не е доказано. 100 лева е PCR теста, на ден 300 000 лева. Не е сигурно, че това, което излезе на теста, е това, което е всъщност, поне при една част от тестовете.

Симптомите на един тежко притичащ Ковид не се отличават от един тежко протичащ грип. Смъртността тази година не е по-различна отколкото през други години в целия свят“, допълни той.

Ако има смисъл от удължаване с още 15 дена, той не е медицински, той е някакъв друг смисъл. Ако се пресметнат числата, през май месец са тествани 1150 проби средно на ден, коментира Мангъров.

„На всеки 100 проби са откривани поне 3 положителни. На 1000 проби това са около 31 човека с положителни. През юни 1650 на ден са изследвани – 3.5% на ден са откривани. На 100 проби – 3-4 положителни. На 1000 – 30 положителни приблизително. Няма нарастване. Това са заразени хора, не болни.

Тези абсолютни стойности зависят пряко от броя на направените проби. Ако ги направиш в място с много заразени, намираш повече. Сега се откри ново огнище около Велинград, същото ще се намери където и да е другаде из страната. В огромната си част на тези заразени им няма нищо. В страната в интензивните сектори има 13 души. 300 в болничните заведения, от които 3/4 имат грипоподобно състояние – нещо, което всеки от нас кара през студените месеци.

За да се обяви епидемия от грип, трябва броят на заболелите да е над 200 на 10 хиляди.“ „А ние имаме 300 на 7 милиона“ – допълни водещият Тошко Йорданов

Твоят коментар