Мангъров с последна прогноза: Краят на коронавируса ще е през юни, епидемията приключва

Коронавирусът ще изчезне още през юни. Това прогнозират вирусолози.

“Очаквам епидемията да приключи съвсем скоро. Според мен тя ще има подобна съдба на случилото се с друг вирус – SARS, който през един прекрасен юни си отиде завинаги” коментира доц. Атанас Мангъров. Той бе категоричен, че час по-скоро трябва да се отворят ясли, детски градини, училища и университети.

“Няма защо да се питат родителите дали искат да пускат децата си на детска градина. Отворете забавачките и който иска ще праща децата си, който не иска ще ги държи у дома”, коментира още Мангъров пред „Труд“.

“Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, категоричен бе членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той посъветва да си мием ръцете 20 пъти на ден и навън да не посягаме към очите, носа и устата си.

“Много се заговори за ръкавиците – те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват, когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев.

Все повече лекари изтъкват че в ранната фаза на COVID-19 пиенето на аспирин в малки дози намалява усложненията, при които се появява т. нар. цитокинова буря. “Аспиринът е антиагрегантно средство, което възпрепятства образуването на тромби”, коментира пред проф. Кантарджиев.

Твоят коментар