Макрон пред ООН: Светът не трябва да е доминиран от съперничеството между САЩ и Китай

Световните лидери не трябва да позволяват да бъдат доминирани от геополитическата борба за влияние между САЩ и Китай, заяви френският президент Еманюел Макрон във видеообръщението си към Общото събрание на ООН. Той призовава за „модерен нов консенсус“ за справяне с глобалните предизвикателства.

 

Светът днес не може да бъде сведен до съперничеството между Китай и Съединените щати, независимо от глобалната тежест на тези велики сили“, каза Макрон пред форума.

 

Той заяви, че Европа няма да направи компромис със Съединените щати заради хода на Вашингтон за реактивиране на санкциите срещу Иран, като предупреди, че така нареченият обратен удар от подобна стъпка може да подкопае Съвета за сигурност на ООН и да увеличи напрежението в Близкия изток.

 

Няма да правим компромиси по активирането на механизъм, който Съединените щати не са в състояние да задействат сами, след напускането на споразумението,“ каза още Макрон. „Това би подкопало единството на Съвета за сигурност и целостта на неговите решения и би рискувало допълнително да влоши напрежението в целия регион„, предупреди той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар