Макрон отрече да е приемал руския мораториум за ракетите с малък и среден обсег

Френският президент Еманюел Макрон отрече да е приемал руското предложение за налагане на мораториум на разполагането на ракети в Европа, но заяви, че е важно инициативата на Кремъл да не бъде отхвърляна веднага, предава Reuters, цитирана от „Фокус“.

Русия по-рано призова САЩ и други страни да обявят мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие в Европа, след като договорът за забрана на такива ходове изтече формално през август 2019 г.

Макрон, който по-рано разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страната му „абсолютно не е приела“ предложението, както се твърдеше от германски източници по-рано.

„Но ние обмислихме това, на базата на дискусия, че не може просто да го отхвърлим. (…) Нека сме сериозни, говорим за сигурността на Европа“, каза Макрон.

Той добави, че европейските страни трябва да играят роля в преговорите след разпада на договора за ракетите със среден и малък обсег.

„Споразумението беше отхвърлено от САЩ, но аз ви напомням, че нашата безопасност е заложена тук. Тази на нашите европейски съюзници,“ заяви още френският президент.

„В него се казва, че европейците трябва да са включени в това бъдещо споразумение. Не можем да изнесем нашата безопасност на базата на двустранно споразумение, в което не участва никоя европейска страна“, добави той.

Той каза още, че страната му ще е „безкомпромисна“ в защитата на суверенитета на европейските си съюзници, ако те бъдат нападнати, благодарение на силите си в балтийските държави.

„Но дали липсата на диалог с Русия направи европейския континент по-сигурен? (…) Не мисля така“, добави Макрон.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар