Макрон обвини турския президент във „войнствено“ поведение

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обвини турския си колега Реджеп Тайип Ердоган във „войнствено“ поведение спрямо партньорите си от НАТО, съобщава германският вестник BILD. В интервю за арабската телевизия Al Jazeera Макрон изрази увереност, че „нещата ще се успокоят“. За тази цел обаче Ердоган трябва да демонстрира уважение към Франция и Европейския съюз като цяло, подчерта френският лидер. Ключово за това е президентът на Турция да не „говори лъжи и да не отправя обиди“.

„Турция се държи враждебно спрямо съюзниците си от НАТО“, заяви Макрон, критикувайки поведението на Анкара в Сирия, Либия и Източното Средиземноморие.

Миналата седмица Ердоган призова турските граждани за бойкот на френските стоки, припомнят от редакцията. Това бе отговорът му на решението на френския президент да наложи по-строг контрол над джамиите и други ислямски институции в страната след ислямистко мотивираното обезглавяване на гимназиалния учител Самюел Пати. Като първа реакция на атаката Макрон привика френския посланик в Анкара за консултации.

Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан обаче дипломатът се е завърнал в Турция в неделя. Причината беше позитивната турска реакция на предполагаемата мотивирана от ислямистите атака в Ница, при която бяха убити трим души – Анкара осъди атаката. Тази реакция беше „различна, ясна, несъмнена“, заяви Льо Дриан пред телевизия RTL.

 

Източник: Фокус


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар