Макрон и Меркел ще представят инициатива за възстановяване на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят съвместен план стимулиране на възстановяването на ЕС от коронавирусната криза, който ще бъде представен по време на съвместна пресконференция, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец.

Разговорите „ще определят френско-германска инициатива за реагиране на кризата с COVID-19 на европейско ниво, в областта на здравеопазването, икономическото възстановяване, екологичния и дигитален преход и индустриалния суверенитет“, се казва в изявлението.

Двамата лидери ще се срещнат чрез видеоконференция, която започва в 15:30 ч. (16:30 българско време), а пресконференцията е насрочена за около 17:00 (18:00) часа.

Европа тепърва започва да излиза от наложените заради новия коронавирус ограничителни мерки, които предизвикаха сериозни щети за националните икономики и доведоха до голяма рецесия, която може да продължи с месеци.

Но членовете на ЕС са дълбоко разделени за това, какъв трябва да е съвместният отговор, след като блокът обеща през миналия месец да отдели 500 милиарда евро за спешно финансиране.

Дебатът отново извади на показ разделението между северните страни, които се стремят към сдържане на растежа на бюджетния дефицит и тежко засегнатите южни страни като Италия и Испания, които отчаяно искат повече разходи.

Източник: Агенция „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар