Макрон иска да включи задължения за защита на природата в Конституцията

Френският президент Еманюел Макрон в понеделник подкрепи идеята за включване на нови задължения в Конституцията на страната, насочени към опазване на околната среда. Той заяви това в рамките на изказване на Гражданската конвенция за климата, предава ТАСС, цитира Фокус.

„Съгласен съм с предложенията за включване на задължения в първия член на Конституцията за борба срещу изчезването на биологичното разнообразие и срещу изменението на климата“, каза френският президент. Той смята, че въпросът трябва да бъде разгледан от двете камари на парламента и след това да бъде поставен на референдум. Той ще се проведе през 2021 година.

„Франция трябва да отдели повече пространство на екологията в своя икономически модел“, отбеляза Макрон. По-специално въпросът е да се гарантира на тази основа по-голяма независимост на страната в областта на доставките на храни.

В същото време той подчерта, че промените в околната среда в страната не трябва да водят до намаляване на темповете на икономическо развитие. В тази връзка президентът се изказа срещу незабавното приемане на данък върху въглеродния диоксид в промишлеността и транспорта. Той също не подкрепи идеята на Конвенцията за намаляване на скоростта по магистралите от 130 на 110 км. „За сега трябва да отложим тази дискусия“, каза той.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар