Македонският премиер: Нашият народ никога не би наложил вето на българския

„С позитивни решения се градят приятелски отношения, с негативни решения трупаме горчивина. Нашият народ никога не би наложил вето на българския“, коментира пред местни медии македонският премиер Зоран Заев по повод твърдата позиция на България по присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, предаде БТА.

Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и страната няма да започне преговори с ЕС въпреки позитивното решение, заяви той.

Премиерът добави, че никога не губи надежда, тъй като отговорността на политиците е голяма и предупреди, че такова решение може да предизвика развитие на нежелани събития у двете страни.

Заев каза, че до края на декември има възможност да се свика първата междуправителствена конференция с ЕС. Той подчерта, че очаква „отговорност от българската страна, защото те имат приятели у нас“.

Премиерът на Република Северна Македония изрази надежда, че България ще запази духа на приятелството.

„Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си, както искат, но не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското“, каза по-рано външният ни министър Екатерина Захариева.

Твоят коментар