Македонският здравен министър: Очакваме ваксините-дарение от България, да пристигнат през януари

Няма конкретна информация кога ще пристигнат първите ваксини за новия коронавирус в Македония, колко ваксини ще получим и колко ще струват на държавния бюджет, заяви македонският министър на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от скопския информационен портал A1 On и Агенция „Фокус“.

Днес министър Венко Филипче бе в София, където подписа меморандум за намерение с българския си колега Костадин Ангелов.

За разлика от министъра на здравеопазването Венко Филипче, който казва, че ваксината ще бъде дарение, премиерът Зоран Заев заяви вчера, че Македония не трябва да чака безвъзмездни дарения, a да „получи ваксина възможно най-скоро“.

„България не е сигурна, но приема, че първите големи количества от ваксината ще пристигнат през януари“, каза министърът на здравеопазването Венко Филипче на пресконференция, обяснявайки, че тогава ваксината ще пристигне в РСМ.

Министерството на здравеопазването официално заяви, че първата пратка ваксини, която ще получи страната от България, ще бъде дарение, докато Заев заяви вчера, че Македония е осигурила средства в бюджета, за да плати на Гърция и България за ваксините.

„Въпреки факта, че държавата е осигурила средства в бюджета си за тези 833 хиляди ваксини, тази година, отделихме допълнително един милион евро, за да ги имаме, да платим ваксините сега и да оставим резерв през 2021 г. от тази програма, които да бъдат използвани за закупуване на допълнителни ваксини, защото когато съседите предлагат, те вероятно ще искат да се плати. Нашата позиция е да не чакаме безвъзмездни средства и дарения, да плащаме, за да може държавата да получи ваксината възможно най-бързо“, каза Заев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар