Любомир Дацов: В България за реформи се говори под сурдинка

„В България за реформи се говори под сурдинка“. Това каза пред БНР бившият заместник-министър на финансите в правителството на НДСВ Любомир Дацов. Той подчерта, че предстоят значителни реформи в икономиката, но и в обществото.

Според него повечето правителства действат в кризата по един и същи начин – застраховат се, от гледна точка на пандемията, но повечето европейски правителства заедно с ЕЦБ и ЕК се опитват да създадат нова основа, върху която да стъпят, изграждайки нов тип икономика.

„Има два типа правителства – едните гледат в бъдещето и използват кризата, за да стъпят на нея и да продължат напред, а другите са стандартният тип – те са вперили очи в конвенционалните мерки и разглеждат само кризата, като се опитват да решат проблемите в следващите няколко 2 или 3 месеца. Това е огромната разлика между правителствата и мерките в света – хоризонтът, с който гледат“, коментира финансистът.

Дацов обясни, че в последната макроикономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия, има едни държави, за които в икономическата оценка е включено въздействието на Европейския фонд за възстановяване след пандемията:

„Има едни други държави, включително и България, за които в оценките за развитието на държавата, това нещо не е включено. Това е разликата между правителствата, които знаят какво да направят, и други – при които нещата вървят бавно. Изборите при нас не са оправдание за това“.

Финансистът прогнозира, че влизаме в период от 10-15 години, в които ще върви трансформация на икономиката.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар