Лъчезар Борисов: Започваме да ускоряваме икономическите мерки в геометрична прогресия

В момента сме изправени пред една безпрецедентна криза, която не е само за България, а и за световната икономика. Това каза в предаването „Неделята“ по Нова телевизия министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

България, на фона на това, което се случва, се представя сравнително добре. Страната ни реализира спад, но с 6,4% сме в топ 5 в Европейския съюз по най-нисък спад на икономиката, в топ 5 сме по-най-ниска безработица и сме номер едно на Балканите по кредитен рейтинг. С мерките, които предприемаме, успяваме по някакъв начин да запазим икономическата ситуация в България, заяви той.

Такава безпрецедентна криза изисква скорост на мерките, публичност и прозрачност. По мярката 60/40, която се осъществява от Министерството на труда и социалната политика, към момента инвестициите, стигнали до икономиката, са около 185 млн. лева, а по мерките на Министерството на икономиката доближаваме 240-250 млн. лева, обясни икономическият министър. Започваме една геометрична прогресия на ускорение на мерките, подчерта Лъчезар Борисов.

Той съобщи, че по мерките за подпомагане на малкия и среден бизнес подадените заявления са над 27 000, като 19 000 са разгледани и оценени. Разплатени са около 12 000 – 13 000. Усвоеният ресурс по тази програма е над 100 млн. лева, уточни Борисов.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар