Лъчезар Богданов: Трябват ясни и прости мерки, съобразени с капацитета

„Част от идеите за мерки се обявяват с известно забавяне, което създава усещане за несигурност сред бизнеса, особено сред малките фирми. Мярката на 60/40 остава скелетът на подкрепа за бизнеса. Мярката за неплатения отпуск е странна, защото действа паралелно с 60/40“. Това каза пред БНР икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

По повод подкрепата за предприятията на базата на формула за компенсиране на дял от оборота има фундаментално неразбиране:

„Говори се постоянно за дял от оборота, като се налага усещането за компенсация за пропуснати ползи. Мярката, както е допустима в Европейския съюз, предполага държавата да компенсира частично част от фиксираните разходи“.

Според него трябва да се правят ясни и прости мерки, съобразени с капацитета.

В предаването „Нещо повече“ Богданов допълни:

„Понякога трябва да се прави компромис между прецизността и ефективността на действието на всякаква мярка… Когато се проектират схеми, трябва да се търси общ ефект върху цялата икономика и това предполага схемите да действат по-бързо“.

Анализаторът посочи най-големия ефект при първото „затваряне“:

„Мораториумът за плащане на банкови кредити. Това позволи за известно време по кредити за 9 млрд. лева да няма погашения. Това е огромен ефект, който не позволи кризата де се превърне във финансова, каквато имахме през 2009 година“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар