Лукашенко към Москва: Данните на Меркел за отравяне на Навални са фалшификат!

Беларуският лидер Александър Лукашенко е съобщил на руския премиер Михаил Мишустин за прихванат разговор между Варшава и Берлин, който опровергава заявленията за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, предават РИА Новости и Агенция „Фокус“.

„Забелязах, докато наблюдавах събитията в Русия, че при тях, на Запад, се появи нов фишек – отново „Новичок“, отново отравяне. Длъжен съм да ви кажа, че вчера или завчера… преди изказването на Меркел, тя заяви, че на него, т.е. Навални, искат да му затворят устата, ние прихванахме разговора“, заяви Лукашенко.

Той обеща, че ще даде на руската страна стенограма от този „интересен разговор, който ясно показва, че това е фалшификация“.

„Не е имало отравяне на Навални. Група специалисти, както разбирам, са подготвили за Меркел, нейната администрация, фактите и може би изявленията, които тя направи. Те направиха това, за да „обезсърчат Путин да се впуска в делата на Беларус“, заяви президентът на Беларус.

Той добави, че Минск ще изпрати записа в Москва, за да разберат там „на кого е необходимо това“.

Преди ден германското правителство съобщи, че според резултатите от токсикологичната експертиза, проведена в лабораторията на Бундесвера, руснакът е бил отровен с бойно вещество от групата на Новичок, с нервно паралитично действие.

Берлин добави, че очакват коментар от Москва и решение на ЕС за въвеждането на нови санкции.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар