ЛИЧНА ДРАМА: Тъжният живот на Биляна, жена, която всекидневно е пребивана

Ако животът е сън, имаме ли право да мечтаем по различен начин? Или пък някъде е записано, че някои хора трябва да се събудят от един лош сън и да мечтаят за втори, още по-лош?

– Мога да кажа, че нещастна, откакто съм се родила. Родена съм преди 25 години в село близо до Враня. Когато съм била на пет години, баща ми починал. Майка ми е била бедна, неграмотна, в село без никакво развитие. Тя се е омъжила за алкохолик, а той само я биел и правил деца.Родила му е три деца. Какво може друго да направи! Ние бяхме бедни, без коричка хляб в дома, а и това, което имахме, той изпиваше и у дома нямахме какво да ядем. Мен мразеше от дъното на душата си. Не ми позволяваше да ходя на училище – едва завърших осми клас. Съседите ми се смееха. Те ми казваха, че: „Той ти е като баща. След като почина баща ти, по-добре ще е майка ти да те даде в дом „…. Тя се опита да ме защити, но и нея я биеше- тихо започва изповедта си Биляна, майка на три деца.

На 14 години, Биляна започва работа в кафенето на един от съседите, който е живял до къщата им. Това било много кратък период от време, за да избягат от бедността. Но тогава се запознала с него – работник в пивоварната.

В началото беше много културен и фин. Искаше веднага да се омъжа за него … .за него бях единствената … Неговият баща му е оставил завет на смъртното си легло: „Вземи бедна жена , тя със сигурност ще ти е вярна цял живот“. Моя приятелка и гаджето й ме убедиха да отидем заедно на гости у дома му. Те много бързо си отидоха и ме оставиха насаме с него. Той започна да се смее: „Какво мислеше ти, че ще се гледаме в очите? Няма повече да си ходиш. Това е краят „. Бях само на 16 години. Той ме изнасили, а на следващия ден покани съседите, за да почерпи,- разказва своята тъжна история Биляна за нощта, която й е променила животът.

Когато се ражда първият й син, тя е била на 18 години. Биели са я всички в семейството.

– Моята свекърва ми казваше: “ Лека жена си, щом си работила в кафене. Майка ти те е продавала на мъжете „. … Ако съм такава, щях да бъда благодарна на Бога, защото те живеят по-добре. Винаги нося панталони, за да не виждат съседите синините ми. Когато родих първото си дете, той ме заведе на църква и тогава се оженихме. Свекърва ми ми каза: „Защо да правя сватба за сервитьорка“?. Когато ме бие, ме биеше с пръчка, докато не се счупи. Веднъж не искаше да облече чисти панатлони, но пожела други, мръсни:

– Искам за половин час, за да бъдат чисти, сухи и изгладени!

– Не мога! Как да направя всички тези неща за половин час. Не съм аз виновна, че нямаш 20 чифта панталони, а само два – толкова си купил!

А той взе колана с гайки и ме преби като добитък. Опитах се да избягам при майка си и леля си, но се върнах заради децата. Моята леля ми каза: „Ти си му родила три деца. Ако те бие, със сигурност си го заслужила „… Моят син заеква. Когато той влезе в стаята, целият се изпотява … Нямам пари. От тях завися. Ако ми трябват два динара, трябва да ги питам, а те веднага: „За какво са ти? Сега пия, нямам да ти дам „.

– Не мога даже да отида при съседите и да изпия чаша кафе. Един ден, не можах повече да търпя, и го попитах:

– Защо винаги ме малтретираш без причина?

– Може би имам друга, по-млада и по-добра!

– Тогава защо ме държиш като роб?

Биляна е изгубила цялото си търпение и самочувствие.

– Когато избягах последния път, той говореше из селото, че съм луда, а на децата им каза, че съм в лудница. По телефона ме заплашваше: „В полицията имат твоя снимка и те водят изчезнала личност. Когато те открият, ще те арестуват, защото си изоставила децата си. Никога повече няма да можеш да извадиш лична си карта. Аз нагрявам желязото, за да имам с какво да те бия, когато се върнеш „. Трябваше да се върна, нямаше къде да отида, нито имах друго решение! Нямам готварска печка, нямам баня. Ходя на църква, да се помоля и да запаля свещ за по-добър и мирен живот, за да се събудя от този кошмар, за да продължа в красив сън“!

porodicno-nasilje

От интернет

Твоят коментар