ЛИЧНА ДРАМА: За да може дъщеря ми да се изучи, мъжът ми си даде здравето, но днес тя твърди, че в живота й няма място за него

Повече от тридесет години съпругът ми работи като машинист на влак. Често пътуваше по работа и не му оставаше време да се занимава с дъщеря ни. В редките моменти, в които се завръщаше у дома, тя или беше заета с учебни дела, или гостуваше на баба си. Понякога двамата не се виждаха със седмици. По онова време не мислех, че това е проблем. Винаги съм вярвала, че за едно момиче майката е много по-важна, защото има нужда от пример, а бащата отстъпва на заден план. Години по-късно осъзнах, че не съм била права. Вяра израсна проблемна тийнейджърка. Очевидно липсата на бащина фигура си каза думата. Не помня колко пъти ме викаха в училището, за да се оплакват от непристойното й поведение.

За всичко обвинявах младостта й и се надявах, че с времето ще поумнее. Съпругът ми все така отсъстваше от дома и не знаеше какви проблеми имам с Вяра. За щастие на по-късен етап, дъщеря ми се вразуми, завърши университета с отличие и днес работи като финансист. Преди две години Вяра се омъжи и със съпруга си купиха жилище близо до дома ми. Най-накрая въздъхнах с облекчение. Мислех, че ме очакват спокойни старини, но не било писано. При рутинен медицински преглед откриха диабет на съпруга ми. С времето състоянието му се влоши, вечно беше уморен и се наложи да го пенсионират по болест.

Сега мъжът ми е почти неподвижен и има нужда от всекидневна помощ. Трудно му е дори да отиде до тоалетната без придружител. Не мога да напусна работа, защото са ни нужни средства за ежемесечните разходи и лечение. Наскоро дъщеря ми роди и е в отпуск по майчинство. Помолих я да се погрижи за баща си, докато е у дома с бебето, ала тя твърдо ми отказа. Съвсем спокойно Вяра заяви, че състоянието му не я засяга и в живота й няма място за него. Не съм подозирала, че толкова мрази родния си баща. Наистина, той често отсъстваше, но благодарение на труда му не сме били лишени от нищо. За да може дъщеря ми да се изучи, мъжът ми си даде здравето, а сега в най-мъчителните моменти, тя му обръща гръб.

Твоят коментар