Лидерът на кипърските турци предложи на гръцките си колеги сътрудничество при сондажите за газ

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ предложи на международно признатото правителство на кипърските гърци двете страни да си сътрудничат при сондажите за газ във водите край острова. Съобщението направи турското външно министерство. Предложението идва, след като Европейския съюз предупреди, че ще намали финансирането за Турция в отговор на нелегалните сондажи в Източното Средиземноморие, предава БНР.

Предложението на Акънджъ предвижда кипърските турци и кипърските гърци да са равнопоставени партньори на острова и да имат равни права, за да могат да делят приходите от залежите на природен газ. Ако бъде прието, то ще постави началото на нов период на сътрудничество между двете страни, се казва в съобщението на турското външно министрество.

Кипър е разделен от 1974 година след турската окупация. Няколко поредни опита за постигане на компромис между гърци и турци на острова се провалят, а откритите залежи на природен газ допълнително затрудняват преговорите.

Два турски кораба, „Фатих“ и „Явуз“, извършват сондажи край Кипър. Корабът „Явуз“ се намира на източната страна на острова, а „Фатих“ извършва сондажи от месец май на 75 километра от западния бряг. Според кипърските гърци действията на Анкара са в нарушение на международното право и те поискаха Европейския съюз да наложи санкции.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе телефонни разговори с колегите си от Словакия, Румъния и Малта. Основна тема са били мерките на Европейския съюз за сондажите в източното Средиземноморие. Представителите на страните-членки все още преговарят какви точно да бъдат те, а окончателното решение ще бъде взето на Европейския съвет по външни въпроси в понеделник.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар