Легендарен израелски шпионин се прибра у дома след почти 30 г. затвор в САЩ (ВИДЕО)

Джонатан Полард, който прекара почти 30 години в американски затвор заради шпионаж в полза на Израел, пристигна днес в Израел заедно със съпругата си, предадоха световните агенции. Полард бе посрещнат на летището лично от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който връчи на него и на съпругата му Естер израелски документи за самоличност.

Според добре осведомени източници в Израел Нетаняху е решил да му предложи челно място в изборната листа на партията си Ликуд за предстоящите извънредни парламентарни избори.

Полард кацна рано тази сутрин заедно със съпругата си Естер на международното летище „Бен Гурион“ (между Тел Авив и Ерусалим). Веднага след слизането си от частния самолет на милиардера Шелдън Аделсън двамата целунаха свещената за тях еврейска земя

„Добре дошли у дома. Сега вече вие сте свободни хора и можете да живеете щастливо във вашата нова родина“, посрещна ги Бенямин Нетаняху.

„Ние сме много благодарни на Държавата Израел и нейните власти за това, че положиха всички усилия да се върнем в историческата си родина. Ние се надяваме да бъдем отговорни граждани на тази велика страна“, заяви от своя страна Полард.

Досие

Джонатан Полард е роден на 7 август 1954 г. в град Галвестън, щата Тексас. Американски разузнавач, бивш аналитик във военно-морското разузнаване на САЩ, той е осъден през 1987 г. на доживотен затвор за шпионаж в полза на Израел. Излиза от затвора на 20 ноември 2015 г.

След като завършва Станфордския университет в Калифорния, Полард започва работа като аналитик в разузнаването на военно-морските сили на САЩ, където има достъп до секретна информация. Според наличните сведения през „1983 г. му става известно, че специалните служби на САЩ умишлено крият от Израел жизненоважна за страната информация, нарушавайки двустранния меморандум“.

След това, сблъсквайки се с прояви на антисемитизъм от страна на служители на американските спецслужби, през 1984 г. Полард става агент на Лакам – израелска спецслужба за военно-техническо разузнаване към военното министерство. Непосредствен шеф на Полард е легендарният Рафаел (Рафи) Ейтан, ръководил отвличането на Адолф Айхман от Аржентина през 1960 г. Връзката се е осъществявала чрез израелското посолство във Вашингтон.

За периода от май 1984 до ноември 1985 г. Полард предава на Израел най-малко 1800 строго секретни документа.

Според разсекретени на 14 декември 2012 г. документи на ЦРУ, които оценяват щетите, нанесени от Полард, израелците не са искали от него никаква информация за дейността на отбранителните ведомства на САЩ, а се интересували изключително от сведения, касаещи арабските страни, Пакистан и СССР, особено техните въоръжения.

През ноември 1985 г. Полард усеща, че е близо до провал и търси защита в израелското посолство във Вашингтон. Но дипломатическата мисия го оставя на произвола на съдбата и той е арестуван на прага на посолството.

Пред съда Полард се признава за виновен в това, че е предавал на Израел секретни документи за военни обекти в арабските страни и твърди, че се е ръководил единствено от патриотични подбуди, без да е нанасял щети на САЩ, тъй като не е издавал секретни кодове, пароли, имена на агенти или военните планове на Америка.

През 1987 г. той е осъден на доживотен затвор.

През всички години, докато той е в затвора, в Израел и САЩ действа лоби, което настоява за неговото освобождаване.

Първите официални контакти на държавата Израел с Полард се осъществяват при първото правителство на Бенямин Нетаняху, когато в затвора го посещават израелски министри. През 1995 г. му е предоставено израелско гражданство. На 12 май 1996 г Израел официално признава Полард за свой агент, действал от името на държавата, като поема пълната отговорност за неговите действия. А главният равин на страната Израел Меир Лау се обръща към президента Бил Клинтън с молба за помилване.

Твърди се, че когато през 1998 г. президентът Клинтън се поддава на натиска на влиятелното еврейско лоби и обещава да помилва Полард, тогавашният директор на ЦРУ Джордж Тенет заплашва с оставка, ако той бъде освободен. По-късно в разговори с лидери на еврейската общност в САЩ Тенет отрича това.

Джонатан Полард е освободен предсрочно на 20 ноември 2015 г. В условията за излизането му от затвора е предвиден петгодишен изпитателен срок. През това време Полард не може да напуска Ню Йорк, носил е електронна гривна за проследяване и американските спецслужби са имали достъп до компютъра и телефона му.

Изпитателният срок е изтекъл на 20 ноември и Полард е получил правото да напусне САЩ.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар