Лагард: Икономиката на еврозоната е заплашена от нова рецесия

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард смята, че е малко вероятно икономиката на еврозоната да се възстанови до нивата отпреди кризата през 2021 г.

 

Това становище тя изрази днес на международния форум „Нова икономика“, организиран от агенция „Блумбърг”, който се провежда в онлайн формат.

„Мисля, че първата половина на 2021 г. със сигурност ще бъде трудна и до края на годината няма да достигнем нивото, което е било преди пандемията“, каза Лагард и добави, че ключовата задача сега е да се предотврати прерастването на икономическата криза във финансова: „Трябва да избягваме това, тъй като то може да бъде утежняващ фактор“, каза тя.

В същото време Лагард отбеляза, че новината за появата на ваксина срещу коронавирус няма да повлияе на плановете на банката да стимулира икономиката.

 

„Не съм сигурна, че това значително ще промени правилата на играта за нашите прогнози“, каза ръководителят на ЕЦБ.

 

„До момента, в който получихме новините за ваксината, имахме отрицателни данни за втората вълна [на коронавируса] и мерките за ограничаване на [инфекцията], които засегнаха една държава след друга“, обобщи тя.

Според нея новите ограничителни мерки могат да доведат до факта, че с началото на зимата икономиката на еврозоната ще бъде на ръба на нова рецесия, съобщава БГНЕС.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар