Лавров: Русия няма намерение да се отказва от ядрените си оръжия

Москва счита, че ликвидирането на ядрените оръжия е възможно само в контекста на общо и пълно разоръжаване и следователно не възнамерява да се присъедини към Договора за забрана на ядрените оръжия (ДЗЯО), заяви руския външен министър Сергей Лавров.

Той каза това във встъпителното си слово в началото на Конференцията за неразпространението на ядрени оръжия в Москва, предаде ТАСС.

 

„Искам още веднъж отговорно да подчертая, че Русия няма намерение да се присъедини към това споразумение“, каза той.

 

„Ние споделяме задачата да изградим свят без ядрени (оръжия), но тази цел трябва да бъде постигната не чрез едностранни и доста арогантни методи, на които се основава този документ. Ние изхождаме от това, че пълната ликвидация на ядрените оръжия е възможна само в контекста на всеобщо и пълно разоръжаване, в условията на осигуряването на равна и неотменна безопасност за всички, в това число и за собствениците на ядрени оръжия в съответствие с Договора за неразпространение (ДНЯО)“, добави министърът.

В тази връзка, Лавров нарече „опасна и илюзорна“ тенденцията към „принуждаване на ядрените сили да изоставят съществуващите си ядрени арсенали, без каквото и да е внимание към техните интереси в сферата на сигурността и стратегическите реалности“.

 

Министърът изрази надежда, че предстоящата конференция през месец май 2020 г. за обзор на ДНЯО ще се проведе с възможно най-малко конфронтации.

 

„Убедени сме, че рисковете и заплахите от разпространението, с които се сблъскваме днес, трябва да бъдат премахнати именно въз основа на стриктно спазване на това споразумение, разбира се, при осигуряване на баланс между трите му компонента – неразпространение, разоръжаване и мирно използване на ядрената енергия“, подчерта Лавров.

Забрана на ядрените изпитания

Според министъра, позицията на САЩ по отношение на Договора за всеобхватна забрана ядрените опити (ДВЗЯО) е разрушителна, понеже този документ няма алтернатива.

„За политически важно за поддържането на ядреното неразпространение ние считаме напредъка по ДВЗЯО. И факта, че той още не се прилага 23 години след неговото предлагане, разбира се, е сериозен проблем“, добави дипломатът.

 

„Отговорността е на онези 8 от 44 държави, които трябва да ратифицират договора, за да влезе в сила. И разбира се, позицията на САЩ изглежда особено разрушителна, те директно посочват в своите документи за ядрената си доктрина, че няма да търсят ратификация“, каза руският външен министър.

 

Той добави, че това застрашава съдбата на този важен документ, който е единственото ефективно международно споразумение, което може да наблюдава дали страните извършват ядрени опити.

 

„Няма алтернатива за него и не може да има“, подчерта Лавров.

Свят без ядрени оръжия

Руският външен министър отхвърли възможността за свят без ядрени оръжия.

 

„Това са измислици. Ако питате мен, аз бих бил за“, каза той.
Но засега, продължи Лавров, трябва да се „мисли за свят, свободен от рискове и заплахи“.

 

„И ако в обозримата историческа перспектива гаранциите за сигурност срещу заплахи ще включват запазването на ядрените оръжия под механизми за контрол и проверка и всичко останало, което е необходимо, така че да няма подозрения, значи така ще бъде“, подчерта той.

Мораториум на ДРСМО в Европа

Както добави Лавров, САЩ не са предоставили спътникови снимки, позволяващи да се потвърди разполагането на руски ракети със среден обсег на действие на нейната територия.

„В продължение на няколко години убеждаваме американците да започнат да ни показват конкретни факти, потвърждаващи нарушенията, но те категорично отказват да направят това“, отбеляза руският външен министър.

 

„А сателитните снимки, които според мен са единственото, което може да потвърди валидността на техните претенции, никога не ни се предоставят“, добави той.

 

Както дипломатът добави, НАТО е заявила, че няма да отговори на инициативата на Руската федерация за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден обсег на територията на Европа.

 

„Президентът (на Русия Владимир) Путин в своите лични послания до лидерите на държавите от НАТО и страните от азиатско-тихоокеанския регион призова за присъединяване към мораториум на ДРСМО (…), но нямаше ясен отговор от Алианса. Освен това те дадоха да се разбере, че НАТО няма да участва“, каза Лавров.

 

Източник Агенция „Фокус“


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар