Лавров: Русия няма да се намесва в отношенията между САЩ и Иран

Москва е готова да съдейства за започване на диалог между Вашингтон и Техеран, ако страните са заинтересовани в това. Това заяви във вторник на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Призоваваме САЩ и Иран да проявяват сдържаност и да решават всички проблеми чрез диалог“, заяви ръководителят на руската дипломация. „Ние сме готови да помогнем, ако страните проявят реален интерес към това“, подчерта той.

В същото време Лавров посочи, че Русия няма да се намесва в отношенията между САЩ и Иран.

„Няма да се намесваме, както го казвате, в отношенията между Съединените щати и Иран, ако намесата означава някакви физически действия. Призоваваме САЩ и Ислямска република Иран да проявяват сдържаност и да решават всички проблеми чрез диалог“, каза той.

Русия се обявява против всякакви ескалации в района на Персийския залив, независимо от коя страна идват, добави руският външен министър.

Според него никой „не може да почувства удовлетворение от случващото се в региона на Персийския залив, където напрежението нараства и има нервност, която вече се отразява на практическите действия, хората умират от това“.

„Не можем да пренебрегнем факта, че всичко започна от момента, когато преди няколко години Съединените щати заявиха, че „без изключение проблемите и бедите в региона произтичат от дейността на Иран, че Техеран е основният терорист“, въпреки че никой не може да го докаже и че „Иран трябва да спре да влияе върху случващото се около границите му“, заяви министърът.

„В същото време САЩ нарушиха задълженията си по СВПД (Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма) и започнаха да наказват със санкции всички, които извършват законна търговия с Иран, което също доведе до значително увеличение на напрежението,“ подчерта той.

Убийството в Багдад на командващия специалните части „Кудс“ на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Касем Сулеймани излиза извън всички правови и човешки рамки, подчерта Лавров.

По думите на министъра, кулминацията на противозаконните действия на Вашингтон е била именно убийството на Сулеймани.

„Това излиза извън всички международно-правови и човешки рамки. Русия е против ескалации, от която и страна да идват“, категоричен бе дипломат №1 на Русия.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар