Лавров: Историята с Навални е необходима на Запада, за да отклони вниманието от дълбоката криза там

Коментарите на западните политици относно завръщането на Алексей Навални в Русия имат за цел да отклонят вниманието от дълбоката криза, в която се намират техните страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на ежегодната голяма пресконференция за резултатите от дейността на руската дипломация през 2020 г., предават TACC и Агенция „Фокус“.

Голяма пресконференция се провежда ежегодно през първите работни седмици на януари. За първи път тази година събитието се провежда в онлайн формат.

„Видяхме как вчера се възползваха от новината за завръщането на Навални в Руската федерация. Ясно можете да почувствате радостта, с която идват коментарите. С радост, защото изглежда, че позволява на западните политици да мислят, че ще могат да отвлекат вниманието от най-дълбоката криза, в която се намира либералният модел на развитие“, коментира Лавров.

 

Действията на САЩ и техните съюзници, насочени към подкопаване на архитектурата на международната сигурност, предизвикват дълбока загриженост у Руската федерация, заяви още Лавров.

Министърът припомни, че 75-ата годишнина на ООН беше чествана през 2020 г.

„На фона на тези годишнини, разбира се, ние сме дълбоко загрижени от продължаващите много нагли действия на САЩ и повечето от западните им съюзници, които са насочени към подкопаване на архитектурата на международния живот, базирана на ООН, на нейната харта. Като цяло изпращат до забрава класическите форми и норми на международното право в името на т.нар. световен ред, основан на правила“, цитира агенцията думите на Лавров.

Според него западните елити се опитват да решават собствените си проблеми, търсейки външни врагове в лицето на Руската федерация, Китай и Иран.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар