Лавров: Връщането на взаимно уважителния диалог между Москва и Берлин ще подобри ситуацията в Европа

Възстановяването на взаимно уважителния и добросъседски диалог между Русия и Германия е в интерес на европейския регион. Това се подчертава във видеопосланието на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров към организаторите и участниците в форума „Потсдамски срещи“, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Убедени сме, че възстановяването на взаимно уважителен, добросъседски диалог между Москва и Берлин също би допринесло за подобряване на ситуацията в европейски мащаб. Искрено се интересуваме от това. Изхождаме от факта, че периодът на напрежение в нашите двустранни отношения може и трябва да бъде преодолян“, заяви първият дипломат на Москва.

Министърът посочи, че през последните години отношенията между Русия и Европейския съюз продължават да се влошават. „Не е наша вина“, подчерта Лавров. „За съжаление колегите от ЕС, в опит да си осигурят едностранни предимства за сметка на другите, направиха много недалновиден избор в полза на архаични геополитически игри с нулева сума, в полза на създаването на нови разделителни линии“.

Според ръководителя на руското външно министерство действията на ЕС с оглед тази логика включват подкрепа за антиконституционния въоръжен преврат в Украйна, въвеждане на едностранни нелегитимни санкции срещу Русия и унищожаване на цялата многостепенна система за диалог между Руската федерация и ЕС. „В резултат на това нашият общ континент е изправен пред мащабна криза на доверие, а европейският, включително германският бизнес, претърпява сериозни загуби. В резултат на това мащабният потенциал на руско-германските връзки остава нереализиран“.

Лавров отбеляза, че в Берлин се засилва курсът на сдържане на Русия. „Непрестанните обвинения, ултиматуми и заплахи срещу нас се превръщат в общ инструмент във външната политика на ФРГ. Настоящото напрежение излиза скъпо за народите в Европа, чиято сигурност стана заложник на тясно егоистичните политически нагласи, наложени отвъд океана. В същото време сме убедени, че възможността да се формира архитектура на мир и равнопоставеност и неделимата сигурност в Евразия и Евроатлантическия океан все още се запазва“, подчерта министърът.

Лавров обърна внимание на факта, че Руската федерация и Европа са изправени пред такива общи предизвикателства и заплахи като тероризма, разпространението на оръжия за масово унищожение, пандемията от коронавируса, които изискват съвместни усилия за противодействие.

„Можем ефективно да се справим с тези заплахи, само като се обединим на общопризната международна правна основа. Виждаме гаранция за успех по този труден път в отхвърлянето на философията за хегемония и господство, на „санитарни кордони“ и „железни завеси“. Русия от своя страна неизменно е готова за честност, равноправна работа и търсене на баланс на интересите“, заключи външният министър.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар