Кънчо Стойчев: ДПС ще разширява присъствието си, то е бариера пред крайности и фундаментализъм у нас

Електоратът на ДПС не се състои единствено от турско етническо население. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той обясни, че предстои ДПС да разширява своето присъствие и партията е бариера пред крайности и фундаментализъм в България. По негови думи подобни случаи като този в Сунгурларе могат да доведат до дългосрочни и трудно поправими последици.

„Надявам се този случай да получи еднозначен отпор от всяка една политическа сила в България час по-скоро и да се вземат мерки, и в публичното пространство, публичната среда и публичното говорене. Тези мерки могат да бъдат, естествено, не административни и не силови, а с даване на глас и на гласност на хората, които защитават гражданския мир и етническия мир в страната, добави социологът.

Кънчо Стойчев каза още, че в страната и в управляващата коалиция има хора, използващи език на омразата и актът на насилие в Сунгурларе трябва да предизвика отпор от цялото общество.

 

Резултатите от местните избори не могат да разместят политическите пластове, но могат да отразят разпределението на силите, прогнозира социологът.

Той обясни, че от провинцията идват много сигнали за неправомерности. Според него на местни избори винаги може да се очакват изненади и е трудно да се предвидят резултатите в повечето общини. По неговите думи в Пловдив и София се очертава балотаж.

“В момента двете кандидатки са с приблизително изравнени позиции. Няма никой, който отчетливо да лидира. В този смисъл очаква ни завишена от нормалното електорална активност, защото в София последните избори бяха доста скучни с някак си предизвестен победител. Тези избори в София сега нямат предизвестен победител и най-вероятно това ще привлече повече хора до урните“, допълни социологът.

Кънчо Стойчев каза още, че кампанията е различна в различните общини и добави, че резултатът от изборите трябва обедини обществото, вместо да го разединява.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар