Кузман Илиев: Централните банки контролират парите за чисто политически цели

„Парите днес се контролират от централните банки, които иззеха този изключително пазарен феномен – парите, и вече ги създават като количество и интензитет, въз основа на собствените си чисто политически цели – да обслужат определено правителство, ако има икономическа криза“. Това каза пред БНР икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев, автор на книгата „Кой контролира парите ни?“.

Той подчерта, че централните банки са независими, но само в рамките на правителствената политика:

„Чрез контрола над парите се придобива изключителна власт“.

Илиев обясни, че има силен недемократичен елемент в пълния контрол на парите:

„Ако едно правителство иска да направи война, то трябва да увеличи разходите за военизиране, като вдигне данъците, но това е много болезнено политически, достатъчно е да напечата нови пари и да направи войната много по-възможна, отколкото би била в демократичния процес, когато гражданите ще кажат, че не са съгласни и че войната е ненужна, защото те обедняват и данъците са им високи“.

Един от най-важните икономически уроци гласи, че работата на икономиста е да изследва не това, което се вижда, а това, което остава скрито. Тази книга е за ефектите от намесите в пазарните отношения, които остават скрити за невъоръженото око.

Написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през разнообразието на реалността, „Кой контролира парите ни?“ засяга живота на всеки от нас. Защо инфлацията прави войните по-вероятни; капитализмът ли е виновен за кризите; защо и как социалните мрежи налагат „мека“ цензура; пари или инвестиция е биткойн; как да оцелеем по време на икономическа криза; идва ли залезът на цивилизацията и има ли противоотрова?

Това са само част от темите, върху които авторът хвърля нова светлина, помагайки за по-доброто разбиране на света на икономиката и политиката – вчера, днес и утре.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар