Кристиан Вигенин: Недопустима е промяната в изборните правила непосредствено преди избори

„Абсолютно недопустима е промяната в изборните правила непосредствено преди изборите в една утвърдена демократична страна. Махат машинното гласуване, но само за двата най-важни избора – местните и националните.“ Това заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин пред БНТ. Той подчерта, че не е бил направен опит да се чуе гласът на левицата в този дебат, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„ГЕРБ бяха решили да премахнат машинното гласуване, защото то не е удобно. Когато ние имаме парламентарно мнозинство, обещаваме, че ще върнем машинното гласуване. Прозрачен изборен процес ще има“, отбеляза Кристиан Вигенин.

По отношение на изтичанането на лични данни, той изрази мнение:

„Смятам, че министърът на финансите трябва да поеме отговорност, защото става дума за сериозен пробив в сигурността на страната. Около 5 милиона български граждани и фирми са с откраднати данни. Това е престъпление с изключителен мащаб. Можем само да предполагаме чувствителността на изтеклата информация – ЕГН, финансово състояние, данъци. Няма как да мине с мънкане в парламента – това чухме днес. Трябва да се поеме политическа отговорност. Няма смисъл от оправдания, че и другаде се е случвало. Проблемът е много сериозен.“

По думите му самите управляващи са притеснени и объркани, защото мащабът на случилото се не е достатъчно изяснен. Вигенин подчерта, че има тежки проблеми по отношение на киберсигурността в страната и не са взети достатъчно превантивни мерки досега, въпреки че до голяма степен сигурността вече е свързана именно с киберпространството.

„В нормална страна оставката е нещо логично. Министърът на финансите и преди е минавал между капките, струва ми се, че и сега така ще се случи. Трябва да задаваме въпроси и към Томислав Дончев – вицепремиерът, който отговаря за електронното управление. Двете не са пряко свързани, но когато изграждаш електронно управление, паралелно с това трябва да изграждаш необходимите защити“, изрази личното си мнение Вигенин. По думите му трябва да се търсят слабостите и по начина, по който се изгражда електронното управление.

По отношение на политическата отговорност на министъра на финансите, социалистът каза: „Ако питате мен, оставка е небходима.“

По отношение на ветото на президента, наложено върху текстовете за начина на финансиране на партиите, Вигенин заяви:

„Президентът не може да налага вето по целесъобразност – напълно разбираемо е, че се променя субсидията от 11 лева на 1 лев. Но в случая на даренията – характерът на компаниите и размерът, тук вече ролята на президента е ключова, тъй като това отваря възможността за мощно влизане на корупционни схеми в процеса на взимане на решения. Това означава узаконяване на корупцията – то е в ущърб на гражданите. Президентът се опитва да защити на първо място гражданите с това решение.“

Новоизбраният зам.-председател на парламента от квотата на БСП отбеляза, че левицата няма да се уплаши от това, което се случва и изрази мнение, че поредица от мерки показват, че ГЕРБ се опитват да спечелят служебна победа на предстоящите местни избори.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар