Кристалина Георгиева: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Епидемия заради коронавируса може да изложи на риск възстановяването на глобалната икономика, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде АФП, цитирана от БНР.

Пред финансовите министри и гуверньорите на Г-20 в Рияд тя посочи, че и без тази заплаха възстановяването върви крехко с предвиждан ръст на икономиката от 3,3% тази година от 2,9 на сто през 2019-а.

„Предвижданото възстановяване… е крехко, а вирусът Ковид-19, който е глобална здравна заплаха, обърка икономическата дейност в Китай и може да изложи възстановяването на риск“, каза Кристалина Георгиева.

Тя добави, че е посочила пред представителите на Г-20, че дори в случай на бързо овладяване на ситуацията с коронавируса, ще има последици за растежа на Китай и останалия свят.

Георгиева каза, че заразата може да свали 0,1% от глобалния икономически растеж и да свие растежа на Китай до 5,6% тази година. И настоя страните в Г-20 да си сътрудничат, за да бъде спряно разпространението на вируса.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар