Кремъл: Желанието на Турция за център за мониторинг в Карабах е в разрез с мнението на Москва

Изявлението на Турция относно разполагането на наблюдателен център в Карабах е в разрез с мнението на Кремъл, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Това не отговаря на нашето разбиране“, каза той, коментирайки в интервю пред журналисти в сряда изявлението на кабинета на турския президент, че се планира центърът за наблюдение на условията за прекратяване на огъня в Карабах да бъде разположен на територията, контролирана от Азербайджан.

Песков уточни, че центърът трябва да бъде разположен в изконната територия на Азербайджан.

Както пресслужбата на азербайджанския президент заяви във вторник, лидерите на Азербайджан и Турция Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха ситуацията около конфликта в Нагорни Карабах и създаването на „турско-руски мироопазващ център“ в региона.

В същия ден Песков заяви пред репортери, че създаването на център за наблюдение в Нагорни Карабах на територията на Азербайджан не е посочено в съвместното изявление на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия относно прекратяването на огъня и неговите условия, но „е предмет на отделно споразумение“.

Отговаряйки на въпроса коя територия се споменава във връзка с евентуалното създаване на центъра, той подчерта, че „това не е Карабах“. Според прессекретаря на президента на Руската федерация присъствието на турски миротворци в Нагорни Карабах не е предвидено.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар